Bemutatkozás

Kiss Gabriella vagyok.

Kecskeméten élek.

Kortárs viseleteket, öltözékeket készítek, ezen belül gépi dísztűzéssel foglalkozom. Mai viseleteken alkalmazom a hagyományban fellelhető gépi tűzéssel készített mintákat. Az örökség hatalmas gazdagságú, az éltetés lehetősége végtelen. Szívesen rávezetem az érdeklődőket a módszer alkalmazására.

Tanulmányok

Felnőttkoromban szereztem női ruhakészítő szakmai végzettséget. Népi kézművességet a Magyar Hagyomány Műhelyben Sütő Zsuzsától tanultam; részt vettem kézműves táborokban, oktatóim voltak Nagy Mari – Vidák István, Lőrincz Beáta – Hottó Éva, Szabó Antónia, Csordás Katalin, Varga Erzsébet, Kuti Erzsébet, Kiss Árpádné, Hajdú Tamás.

Az öltözékek megtervezésében is kivitelezésében óriási előre lépést jelentett, hogy részt vehettem Molnár-Madarász Melinda (Meyke) és Stumpf Imre képzésein.

A gyakorlati ismereteket megalapozza és kiegészíti a magyar műveltség folyamatos tanulmányozása. A Magyar Hagyomány Műhelyben Molnár V. József iskolája és a hozzákapcsolódó előadások segítettek az összefüggések felismeréséhez, az egységben látás és a minőségi látás kifejlesztéséhez. Rendszeresen járok múzeumokba, kikérek viseleti darabokat, és a minták és szerkezetek tanulmányozásán kívül az elkészítés módját igyekszem megfejteni.

Tagság

2019 óta vagyok tagja a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesületnek

Elismerések

  • „Most van időm alkotni” , Hagyományok Háza felhívására készítettük – 2020 – https://hagyomanyokhaza.hu/hu/node/4775
  • „KITESSZÜK A SZŰRÉT…”, IX. Országos szűr-, szűrrátét-, nemezkészítő és szűcshímzés pályázat – 2021 – Berettyóújfalu – alkotócsoport tagjaként Kiemelt I.díj
  • „Élő népművészet”, XVII. Országos Népművészeti Kiállítás – 2021 – Budapest; Arany oklevél
  • „Ami van, régen megvolt …” a Duna-Tisza Közi Népművészeti Egyesület pályázata – 2021 – Nagykőrös – Közönség díj
  • XVIII. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál – 2022 – Békéscsaba – egyéni alkotóként II. díj
  • XVIII. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál – 2022 – Békéscsaba – a Méra alkotócsoport tagjaként I. díj
  • Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság 2022-ben 2 alkotásomat Modern Míves Terméknek, 5 alkotásomat Modern Mester Remeknek minősítette.

Kérdése van? Segíthetek?

Ha tetszenek a munkáim, vagy bármilyen kérdése felmerül, keressen bátran.